Overprikkeling

Om 9.30 uur parkeren wij de auto in de schaduw op een grote parkeerplaats in Elburg. We hebben daar afgesproken voor een fotoshoot van het hele gezin.

De speciale autogordel van Daenan wordt met de autosleutel opengeprikt.

De kinderen roepen enthousiast ‘opa en oma!’

Ranchi, de vader van Daenan tilt hem op zodat onze zoon over de groene struiken kan kijken of zijn grootouders al aan komen rijden.

‘Jaaah, jaaah en jaaah,’ schreeuwt hij.

Even later, loopt de hele familie samen met de fotograaf richting het centrum.

We zien een mooie fontein en een rij zuurstofrijke bomen aan de kant met een schelpenpad wat ons uitnodigt om de omgeving verder te ontdekken. De eerste foto wordt gemaakt van ons op en achter een bankje met de natuur en de prachtige huizen van Elburg op de achtergrond. Ook de verschillende kleuren groen, zwart/wit, blauw en roze van onze kleding mengen goed met elkaar.

Daenan smijt zijn groene pet met een afbeelding van Jurrasic Park op de grond en vind het niet zo leuk dat hij een handje vast moet houden. Hij wil los lopen en rennen en spelen. De mooie gaten in zijn gebit ‘zijn garage’ laat hij maar al te graag zien met zijn sluwe lach. Zijn broertje Colin daarentegen wil zijn pet niet af doen en kijkt boos. Wat zijn die mensen toch allemaal aan het doen? Denkt hij. Zijn neefje Tyler pakt zijn hand en zegt ‘kom, deze mooie schelpen en bladeren kan je aan jouw mama geven. Dat is leuk!’

Verder op kijken we naar een heuvel met allemaal herfstbladeren. De zon maakt alles nog schitterender. De bomen staan statig en laten hun wijsheid zien met een prachtige kroon die tot in de strakblauwe hemel rijkt.

Daenan ziet een opening tussen de struiken en rent weg. Ranchi rent achter hem aan. Daenan kijkt om en lacht.

Daenan heeft geen zin om op de foto te staan en blert ‘Neeeeh’ als hij vastgehouden wordt en slaat de hand weg.

De fotograaf heeft een goede tip en begeleid ons naar een speeltuintje met een hek daaromheen. Daarna worden spontane foto’s gemaakt van schommelende en glijdende kinderen. Ook een moment om even uit te rusten. De temperatuur is deze ochtend inmiddels gestegen naar 23 graden.

Wanneer we naar de volgende locatie binnen deze pittoreske stad gaan, klinkt het gegil van weerstand in koor.

De standbeelden van grommende leeuwen zijn eng in de ogen van Daenan. ‘Neeeeh!’ Brult hij het uit. Hij durft niet langs deze dieren met golvende manen van steen te lopen. Ranchi tilt hem op en gaat met Daenan aan de overkant staan. Hij moet wel vastgehouden worden omdat vele auto’s onder de poort van deze plaats ons tegemoet rijden.

Een groot visnet hangt tussen de huizen met bakstenen van verschillende aarde tinten. We zien een mooi groot raam met openslaande deuren van hout en stellen ons daar op, voor een foto van alleen de vrouwen uit ons gezin, en van groot naar klein. Zijn nichtje Luna roept ‘iek een spin!!!’ En haar gezicht kijkt heel vies. Nadat de spin verdwenen is, durft ze toch op de foto te staan.

In de oude binnenstad strijken wij met zijn allen even neer om wat te drinken met een gebakje of iets hartigs en feliciteren opa met zijn 69ste verjaardag. Colin smikkelt lekker van een bosche bol met slagroom en chocolade. Daenan doet zich tegoed aan een tosti met ham en kaas met ketchup.

De luiers worden verschoond van onze jongens, wat nog zonder geweeklaag ging.

In de museum tuin met moderne kunst, prachtige roze rozen en een oude afgebladderde appelboom, zit Daenan met zijn rug naar ons toe en kijkt soms prikkelbaar om. We dwingen hem niet en laten hem in het piekerige gras afkoelen.

Wanneer wij onder een ronde halve koepel naar buiten lopen, zegt mijn schoonmoeder ‘Mayke kijk wat een geweldig mooi schilderij met moeder en kind!’ Ik kijk en vraag of zij gezien heeft dat het kindje bepaalde trekken heeft?’

Daenan wijst naar de baby die de moeder in haar armen vasthoudt en roept ‘ikke’ met een glimlach. Hij herkent zichzelf in het ronde gezichtje, de wenkbrauwen, amandelvormige oogjes en dopneusje.

In deze gemeente en vlakbij de vissersboten die verankerd liggen in het Veluwe meer, gaan we met zijn allen wat eten. Elburg staat bekend om haar goede paling, zalm en gebakken vis.

Daenan heeft niet veel geduld en gaat verderop met zijn neefjes en nichtjes met de fonteinen spelen. Het omhoog en omlaag gaande water wekt zijn interesse en Daenan kijkt met gebiologeerde ogen naar de choreografie van de dansende waterstralen.

Het wordt tijd om terug te gaan naar de parkeerplaats. We overleggen even wat het beste is, even wachten tot opa en papa met de auto’s komen of naar de parkeerplaats toelopen, wat van de haven naar het begin van het centrum zal zijn. We besluiten om te gaan lopen om in beweging te blijven omdat van wachten, kinderen ongedurig kunnen worden.

Daenan en Colin hebben allebei niet echt zin om te lopen en willen opgetild worden.

De wandeltocht gaat gepaard met zweetpareltjes die van ons voorhoofd afdruppelen door de hete zon en geschreeuw.

De rit in de auto naar huis verloopt rustig.

Eenmaal thuis begint het gekrijs en Daenan heeft pijn en duikt verkrampt in elkaar. We vragen wat er is en hij kan niet anders dan met kreten antwoorden. Hij weet zich geen raad met zijn kronkelende lichaampje en maakt af en toe kokhalzende geluiden. Tot twee keer toe heeft hij een volle luier. Hij wil verder helemaal niets, behalve geknuffeld worden en rustig bij iemand liggen die hij vertrouwd.

Opa en oma kwamen nog even langs bij ons thuis en opa krijgt zijn cadeaus; drie verschillende flessen likeur met banaan, meloen en butterscotch.

Daenan ligt bij oma en haar zachte en begrijpende uitstraling troost hem en stelt gerust.

Wil je meer lezen over overprikkeling bij kinderen, lees dan dit artikel op Stichting Downsyndroom

https://www.downsyndroom.nl/home/

levensloop/peuter/moeilijk-gedrag-abc-analyse/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s