Een bijzondere ontmoeting en het begin van een speciale vriendschap

Een hele tijd geleden was ik verrast en geïntrigeerd door de komst van een Australische familie naar het gewone Almere-Haven waar destijds weinig te beleven was. Het avontuur lonkte. Een van de zoons van het grote gezin kwam bij mij in groep 8. Het was een knappe jongen, een surf dude, en alle meiden in de klas waren helemaal weg van hem.

Jaren later stuurde ik  in 2014 een vriendschapsverzoek naar Tanya, een van zijn oudere zussen en ze accepteerde alhoewel ze niet meer precies wist waarvan zij mij kende. Doordat ze een foto van mijn zoon Daenan zag en hem aan zijn amandelvormige oogjes herkende, stuurde ze een artikel wat haar oudste zus Jacqui geschreven had genaamd ‘Downsyndrome is not my son’s name.’

Hoe wonderlijk is het dat deze bijzondere dame Jacqui in dezelfde buurt verder is grootgebracht als ik, en haar zoon in een van de huizen onder begeleiding woont, in de straat waar mijn huis anno 2018 op uitkijkt.

Jacqui werd jong moeder van haar zoon Jordan. Haar wereld veranderde niet alleen doordat ze mama was geworden van een buitengewoon kindje, maar ook verhuisde ze van Down Under naar de andere kant van de wereld met haar gezin van drie. Binnen vijf maanden had de vader van haar eerste baby besloten om zijn verantwoordelijkheid niet te nemen en te vertrekken. Ze was de Nederlandse taal niet machtig, en moest helemaal alleen leren voor haar kindje te zorgen. Naast  Downsyndroom heeft Jordan ook het syndroom de La Tourette en Autisme.

Ik was ruim tien jaar ouder toen ik voor het eerst moeder werd van Daenan. Zijn hartafwijking en de grootste angst om hem te verliezen waren velen malen groter dan de onzekerheid over zijn Downsyndroom. Het was voor mijn echtgenoot Ranchi de druppel en hij kreeg een burn-out na jaren overwerkt te zijn. Meer tijd met je kind. Meer tijd samen. Tijd om na te denken.
Samen de weg kwijtraken, je hart verliezen en langzaamaan in het labyrint je hartenlust terugvinden.

Iedereen die vader of moeder wordt, gaat door een transformatie proces en dat is voor elkeen anders. Jacqui verovert de wereld met Doterra natuurlijke oliën en laat zien hoe bijvoorbeeld ‘Wild Orange’ je kan helpen ontspannen in een haastige maatschappij. Door de verstuiver die Jacqui aan mij leende, heb ik zo ontspannen mogelijk mijn tweede zoon Colin op deze aardbol kunnen zetten.

Jacqui is onderdeel van de jury van Down & Beautiful en beoordeelt samen met Nicolle, Diny, Jelly en mijzelf de toegezonden gedichten. Zij heeft ook ervaren dat schrijven helend kan werken. Schrijven is ook als therapie voor mij. Met de jaarlijks terugkerende dichtwedstrijd wil ik mensen laten ervaren dat het dichten van woorden vol emotie met gevoelige zinnen en het spelen met symboliek, wonderen voor je gestel kan doen.

Doe je ook mee? Je kan gedichten mailen naar downandbeautiful@gmail.com in de periode van
21 december 2018 tot 15 maart 2019. De winnaars worden bekendgemaakt op Werelddownsyndroom dag op 21 maart 2019.

Zie hier onder de te winnen prijzen dit jaar.

 1. Massage AromaTouch van nicoils
  Hobbelband van Re-tire Re-Tire
  E-book dichtbundels van Down & Beautiful
 1. Photoart pasgeborenen op maat gemaakt by Hannah 20×30
  Boek Hartsvriendinnen van Miranda Stefan-Vos
  Sieradenset met de kleuren geel en blauw van Downsyndroom van BeBalancedBeads
 1. Houten bordje voor in de tuin of in huis van B-zonder en Down

Op zaterdag 6 april van 13.00-16.00 uur organiseert Down & Beautiful voor het eerst een Meet & Greet en de mogelijkheid voor mensen om het verhaal achter de prijz(en) van de dichtwedstrijd te leren kennen.

Een workshop sieraden maken van edelstenen, verzorgd door Ada Kaspersma van BeBalancedBeads.

 • Prijs pp. 12,50 Euro voor een armbandje
 • Prijs pp 35,00 Euro voor een sieradenset

Laat het weten aan Mayke Muller voor eind maart 2019 of je graag wil deelnemen. In de bevestiging mail ontvang je meer informatie, zoals het adres en de routebeschrijving.

Zie als voorbeelden de mooie sieradenset die je kan winnen als je een gedicht indient, en de bedankjes voor iedereen die meedoet. Dit in samenwerking met Ada Kaspersma van BeBalancedBeads.

Sieradenset dichtwedstrijd
Agaat werkt aardend en beschermend. Het zorgt voor innerlijke rust en helpt om zaken wat objectiever te bekijken. Blauwe kwarts werkt op de communicatie, zorgt dat je makkelijker je gevoelens en emoties uit.

 

Bedankje dichtwedstrijd
Armbandje bedankje

Down & Beautiful

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s