Blog nr. 8 over de mama ring, een moedermelk sieraad van So Lilly

“BREASTFEEDING BECAUSE YOU CAN EAT 500 CALORIES WORTH OF OREOS.
EVERY DAY.”

“Vandaag mocht ik een bijzonder pakketje ontvangen wat schitterde en straalde. Onder de schitterende sterren en de gouden zonnestralen lag een katoenen zakje met een veterstrik van touw wat ik voorzichtig openmaakte. Een moment later bewonderde ik de zilveren ovalen ring met mijn mama melk; een moedermelk sieraad van SoLilly 

Ik voelde blijdschap, geluk en dankbaarheid omdat ik mijn beide kindjes borstvoeding heb kunnen geven. Mijn zoons waren natuurtalentjes en kregen de gouden melk goed uit de borst.  Echter, is het geen gegeven dat elke mama of ieder kind ditzelfde mag meemaken, en ook niet als je baby het syndroom van Down heeft.

Hoe vaak wel?
Uit promotieonderzoek van Michel Weijerman blijkt dat 78% van kinderen zonder Downsyndroom startte met borstvoeding, terwijl van de moeders met kinderen met Downsyndroom dit percentage slechts 48% was. Volgens Weijerman is er bij Downsyndroom veruit de meeste gevallen geen medische reden om van borstvoeding af te zien. Ouders van kinderen met Downsyndroom moeten hierover dus beter worden geïnformeerd en goede advisering krijgen bij opstartproblemen.

Het voeding geven kan bij kinderen met Downsyndroom aanvankelijk moeizaam gaan. Zij zijn soms heel rustig en laten zich vaak niet horen. Je moet ze wakker maken voor de voeding en dan blijven zij slaperig. Dus men moet ze extra vaak prikkelen om wakker genoeg te zijn om te gaan drinken. Dan komt er bij dat zij minder effectief drinken en eerder moe zijn door de lage spierspanning, zwakke zuigreflex en kleinere mond. Door de houding van moeder en kind aan te passen, en door het stimuleren van een goed gebruik van mond en tong, kunnen deze problemen bestreden worden. Als het aanvankelijk niet goed wil lukken kan men wat korter en vaker voeding geven of afgekolfde moedermelk per cup, lepel of spuitje geven, terwijl men natuurlijk wel moet blijven oefenen. Een positief aanmoedigende sfeer scheppen zonder dwang is belangrijk.

Mijn oudste zoon Daenan is geboren met Downsyndroom en een AVSD hartafwijking (drie gaatjes in het hart) waardoor het drie weken gekost heeft voordat mijn zoon goed en voldoende uit de borst kon drinken en wij als gezin naar huis mochten gaan. Ik moest leren borstvoeding geven terwijl door mijn lijf hormonen gierden en Daenan aan allerlei snoertjes en aan een piepende monitor lag.
Om zijn gewicht goed in de gaten te houden moesten mijn man en ik hem voor en na de borstvoeding wegen om zeker te zijn hoeveel onze zoon gedronken had.

29. blz 74 Weerzien

Voordelen
De voordelen van borstvoeding voor kinderen met Downsyndroom zijn op de eerste plaats dezelfde als voor alle kinderen. Zo is moedermelk licht verteerbaar, het bevat alle benodigde voedingstoffen voor de eerste zes levensmaanden, heeft een stimulerende invloed op ademhaling en hartslag en stelt mogelijke overgevoelheidsreacties uit of zwakt ze af. Andere voordelen gelden extra voor kinderen met Downsyndroom. Moedermelk bevat afweerstoffen tegen infecties, zoals keel-neus-oorinfecties, die veel bij kinderen met Downsyndroom voorkomen. Ook zou moedermelk een beschermende werking hebben tegen auto-immuunziekten die ook vaker voorkomen bij deze kinderen. Deze gunstige effecten zijn het sterkst wanneer op zijn minst zes maanden borstvoeding gegeven wordt. Voorts zijn er aanwijzingen dat het introduceren van broodpap onder bescherming van moedermelk de kans verkleint dat het kind coeliakie, overgevoeligheid voor gluten met name tarwe ontwikkelt. Verder bevordert de moedermelk nog de ontwikkeling van de hersenen.
Het zuigen aan de borst heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van de mondmotoriek, meer dan het zuigen aan een speen. Door een slappe spierspanning bij veel kinderen met Downsyndroom is er vaak een slechte mondmotoriek. Training van de mondmotoriek kan een basis zijn voor goede articulatie. Bovendien kan dit open mondgedrag tegengaan. Daardoor wordt dan weer de kans op uitdroging van de luchtwegslijmvliezen met als gevolg een grotere kans op infecties, verminderd. Borstvoeding is een natuurlijke manier om de mondmotoriek te trainen.

Een jaar lang heb ik borstvoeding kunnen en mogen geven aan Daenan. Er zijn hilarische momenten geweest dat we hem probeerden wakker te maken en ‘alles’ met hem konden doen. Zoals helemaal uitkleden en een nat washandje over zijn hoofd en gezicht halen. Weer helemaal aankleden in een grappig pakje en net doen alsof hij wat zou zeggen. Overladen met kusjes en knuffels. Onder zijn voetjes kietelen. Liedjes voor hem zingen en ga zo maar door.

Daenan is nu vier en is net als elk kind wat start op de kinderopvang destijds vaak verkouden en grieperig. Hij heeft alleen open mond gedrag wanneer hij moe is of erg geconcentreerd aan een werkje bezig is. Elk jaar wordt Daenan geprikt op Coeliakie en hij heeft het geluk dat deze allergie hem nog niet getroffen heeft. Het grootste gat tussen de hartkamers van Daenan is dichtgegroeid en een van de gaatjes in zijn boezem, bijna. De spraak/taal ontwikkeling van hem komt ook goed op gang.

Dat is de reden dat ik het des te bijzonder vindt en ik erkentelijk ben dat er vrouwen zijn zoals Nikita van SoLilly die er voor zorgen dat deze kostbare herinneringen van borstvoeding geven aan je kinderen, vereeuwigd kunnen worden in een moedermelk sieraad.

In mijn geval, een mooie, schitterende en stralende zilveren ovalen ring die ik vanaf vandaag elke dag om mijn vinger mag bewonderen.

34. blz 84 Borstvoeding

“I CAN MAKE MILK. WHAT IS YOUR SUPERPOWER?
THE SUPER POWER OF NIKITA OF SOLILLY IS CREATING MOTHERMILK JEWELRY.”

SoLilly mama ring 2

Bron:
http://www.downsyndroom.nl/home/levensloop/professionals/borstvoeding/

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s