Blog nr. 7 van Down & Beautiful – kopiëren van gedrag

Het is zo belangrijk om het goede voorbeeld te geven aan kinderen omdat zij precies laten zien wat zij leren. Bij mijn zoon Daenan moet ik goed opletten. Hij weet wat een grapje is en soms ook niet en dan neemt hij het letterlijk over.

Een voorbeeld uit onze echte leven samen:

Ik had mijn teennagels goud gelakt en hij was gebiologeerd aan het kijken naar deze bijzondere kleur met schitteringen. Ik plaagde hem en zette mijn voet zachtjes op zijn hoofd. We lagen in een deuk en ik hoorde de weerklank van zijn schaterlach in de ruimte.

Een paar uur later zat zijn papa op de bank te kijken hoe hij met zijn broertje speelde. In eens zette hij zijn voet op het hoofd van zijn broertje wat eruit zag als een schop. Daenan kent zijn kracht nog niet. Zijn broertje gaf echter geen kik. Zijn papa schrok en wees hem terecht.

Ondertussen voelde ik mij erg schuldig. Het was immers mijn spelletje die hij had overgenomen en nu met zijn broertje wilde spelen. Hij begreep niet waarom dit niet kon. Hij begreep niet waarom hij nu gestraft werd. Mijn mama deed toch precies hetzelfde, zou door zijn hoofd kunnen zijn gegaan.

Ik vertelde aan mijn man, waarvan ik dacht dat zijn gedrag vandaan kwam. De woede was nu gericht op mij omdat hij zich nu schuldig voelde over het terecht wijzen van Daenan terwijl hij de achtergrond niet kende. Ik kon zijn reactie begrijpen en zal de volgende keer twee keer nadenken over actie, oorzaak en gevolg.

Het is niet altijd makkelijk. Al doende leert men. Elke dag kan je overnieuw beginnen. Het opvoeden van kinderen hoeft niet perfect te verlopen, als je maar openstaat voor de lessen die geboden worden. Zelfreflectie zodat je het de volgende keer beter kunt doen. Bij wijze van spreken, jezelf toelaten om een pauzeknop in te drukken, zodat je mag nadenken voordat je wat doet.

quote slecht voorbeeld

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s